Ik gun de wereld, de mensheid meer Wu Wei.

Wu Wei is een begrip uit het Taoisme en beschrijft het weten wanneer te handelen en wanneer niet te handelen.

WU WEI, zonder actie, zonder inspanning, zonder verzet, zonder te forceren, zonder geweld. WU WEI betekent letterlijk niet proberen of niet doen.

Soepel en in balans zijn in de stroom van het leven.

Puur  bewustZIJN.

Als kind ging ik op in de wereld. Als een mooie zomerdag, wanneer je met je ouders naar het strand gaat en de dag eindeloos zonder moeite opgaat van moment naar moment. Op mijn tiende veranderde dat. Ik werd me bewust van mijn gedachten, mijn gevoelens…..niet altijd de fijne gedachten. Ik dacht na over van alles in het leven, over ziektes, de dood, de oorlogen en het geweld in deze wereld. Ik piekerde over het leven en al wat het leven kan brengen. Als kind noemde ik dat het ‘mijn nare gedachten’ en werd er zelfs bang van. Ik ervaarde dat ik niet meer moeiteloos opging in het zijn.

Mindfulness

Om te leren omgaan met mijn piekeren, besloot ik op mijn twintiger jaren MBCT (mindfulness based cognitieve therapie) te gaan volgen bij het Radboud ziekenhuis. In mijn meditaties ging ik aan de slag met mijn gedachten, emoties en gevoelens en werd ik me bewust van het niet doen. Het gewoon zijn en alles te laten passeren zonder het te willen beïnvloeden. Als ik dan meeging in mijn gedachten en dit uiteindelijk besefte, bracht ik mijn aandacht weer terug naar het moment en probeerde ik daar niet over te oordelen. Tja….dat was nog niet zo gemakkelijk. Om geen oordeel te hebben over mezelf als ik veel gedachten had, snel afgeleid was en om geen verwachting te hebben van de cursus die ik deed. Ik wilde namelijk wel van mijn piekeren af en wilde mij hierdoor ook beter gaan voelen.

Wat het mediteren me bracht, was om steeds meer bewust te zijn van wat er zich in mijn leven in de buiten en mijn  binnenwereld afspeelde en ik kon van daaruit keuzes maken. Later begreep ik pas dat mijn keuzes ook regelmatig gebaseerd waren op conditioneringen en overtuigingen en niet in overeenstemming waren met mijn eigen behoefte. Wat hebben Wu Wei en de kwal nu als overeenkomst en wat heeft dat te maken met gedachten, aandachtig zijn en het maken van keuzes en daar wel of niet naar handelen?

Wu Wei en de kwal

Jaren geleden trok ik een kaart van een krachtdier bij een workshop. Ik had de kaart van de kwal. Een beetje teleurgesteld was ik wel. Ik wilde liever een tijger, een krachtig dier of een mooie kolibrie. Totdat ik de kaart ging lezen en ik besefte wat een prachtig kaart de Kwal was met zijn unieke kwaliteit.

De kwal zwemt niet, maar laat zich meenemen door de stroming van het water. Met zijn tentakels haalt hij alles uit zijn omgeving wat hij nodig heeft. Hij is het middelpunt van zijn bestaan en leeft van daaruit. Hij forceert niks en laat zich meenemen door de stroming. Zijn tentakels reiken uit, maar raken niet verward met elkaar en nemen dat wat zij nodig hebben en wat binnen het bereik van de tentakels ligt. Inmiddels staat er al jaren een beeldje met een kwal in mijn huis en herinnert het mij om ‘te zijn’ met al wat is. Om in de “flow’ te leven en daarmee te kunnen zijn ook als het minder feestelijk is.

Om echt vanuit WU WEI te leven vraagt overgave en volledig vertrouwen in wat het leven brengt. Hierdoor worden je keuzes anders en brengt het leven je op plekken die je van tevoren nooit had kunnen bedenken. Om vanuit het middelpunt te handelen en alleen datgene te doen wat voor jou echt van belang is en van daaruit handelen. En dan ben je zodanig afgestemd op het geheel dat wat goed is voor jou ook automatisch ten goede komt voor de ander.

Ik gun de wereld en de mensheid de kwaliteiten van de kwal om in WU WEI te kunnen zijn. Dan zou de wereld in vrede zijn.

Spreken vanuit je hart

Pin It on Pinterest