Yoga

De basis van yoga in de prakt-eijk is Hatha yoga. Hatha yoga is de meest lichamelijke vorm van yoga en tevens de meest beoefende vorm in het Westen. Hatha yoga is gebaseerd op een gedachtegoed vanuit een holistische visie.  Deze holistische visie beschouwt de mens als een geheel. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Bij kinderen wordt naast de afwisseling van inspanning en ontspanning op spelende wijze sociale vaardigheden ontwikkelt, het bewustzijn vergroot en het lichaam versterkt. Yoga geeft zowel bij kinderen als volwassenen nieuwe inzichten en mogelijkheden die helpen bij het beter functioneren in het dagelijks leven.

 

 

Yoga bij buikpijn

In 2012 heb ik als yogadocent deel genomen aan het wetenschappelijk onderzoek bij onbegrepen buikpijn bij kinderen in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Het onderzoek laat zien dat yoga de buikpijn vermindert.

De yoga leert kinderen met functionele buikpijn de kunst van het ontspannen en loslaten. De adem is een belangrijk onderdeel binnen de yoga. Spanning, stress en de adem hangen nauw samen. Bij buikpijn houdt een kind vaak onbewust spanning vast door te verkrampen. Dit gaat gecombineerd met het inhouden van de adem. Dit kan extra spanning geven en de buikpijn erger maken. Bij de yoga leert het kind hoe het met behulp van de uitademing spanning los kan laten in een houding. Als een kind begrijpt wat het vasthouden van spanning doet, begrijpt hij beter hoe zijn buikpijn ontstaat. Door spanning in het lichaam sneller te herkennen zal hij zijn grenzen beter kunnen aangeven en respecteren. Uiteindelijk kan een kind op lange termijn zelf oplossingen vinden op spannende momenten in zijn leven.

Comments are closed.